Bayağı Gelincik, (Mustelidae familyası) etçil hayvanlar arasında en küçük olanlarındandır. Dünya’nın farklı coğrafyalarında yaygın olarak yaşadığı için, renk ve boyutlarında yöresel farklar olabilmektedir.

Beyaz Gelincik, mevsime uygun olarak renk değiştirmektedirler. Yaz aylarında sırt kısımları kahverengi ve karın kısımları beyaz olur, kış aylarında ise tamamen beyaza bürünürler.
Gelincik Ne Yer
Gelincikler yalnız ve gece avlanmayı tercih ederler. Avlanma ve dolaşma sırasında düz hat oluşturan çalı ve kanalları tercih ederler ve çok hızlı hareket ettikleri için takip edilmeleri çok zordur. Gezdikleri hat boyunda tüm çalılık ve delikleri hızlıca kontrol ederek avlarını arar ve bulurlar. Kendinden ufak olan tüm kemirgen, sürüngen ve otçul hayvanları avlayabilirler. Boyları ve ağırlıkları az olduğundan yer altı deliklerinde yaşayan hayvanları bulup avlamakta ustadırlar. Gelincikler yeterli av bulamadıklarında kümeslere korkmadan girip güvercin ve tavukları yakalarlar. Gelincik yeterli besin bulduğu yerlere yerleşir ve alanını korumak için kokusu ile işaretler. Gelincik avcıları ise atmaca ve kedilerdir.

Gelinciklerin yalnız yaşamayı tercih ettikleri bilinmektedir. Erkek gelincik çiftleşme zamanında gölgesini terk ederek dişi gelincik aramaya çıkar.

Gelincik Türleri
Mustela africana
Mustela altaica
Mustela erminea
Mustela eversmannii
Mustela felipei
Mustela frenata
Mustela kathiah
Mustela lutreola
Mustela lutreolina
Mustela nigripes
Mustela nivalis
Mustela nudipes
Mustela putorius
Mustela sibirica
Mustela strigidorsa
Mustela vison
Kaynak: Wikipedia