Sayfa

Devekuşu Özellikleri

devekuşu yumurtası

Devekuşu Hakkında

Devekuşu Bilimsel Adı;

STRUTHİO CAMELUS (DEVEKUŞU); STRUTHİO MOLİBDOPHANES (SOMALİ DEVEKUŞU)

Devekuşu yaşayan en büyük ve en ağır kuştur. Türünün adı  camelus’tan da anlaşılacağı gibi, devekuşu uzun boynu, belirgin gözleri, keskin kirpikleri ve sarsıcı yürüyüşü nedeniyle “deve kuşu” olarak biliniyor. Ayrıca deve gibi devekuşu yüksek sıcaklıklara tahammül edebilir ve uzun süre susuz kalabilir.

Deve kuşu uçar mı

O kadar ağır olduğu için, uçamayan kuş; bunun yerine koşabilecek şekilde gelişmiştir. Uzun, kalın ve güçlü bacaklar zorluk çekmeden büyük mesafeler koşabilir ve Devekuşu ayakları fazla hız için sadece iki tırnaklıdır. Devekuşları saatte saatte 70 kilometre kısa mesafe ve saatte saatte 50 kilometre sabit bir hız ile koşabilir. Sadece bir adımı 3 ila 5 metre uzunluğunda olabilir. Devekuşu tehlike anında kolayca koşarak kaçabilirler. Devekuşu civcivleri sadece bir aylıkken saatte saatte 56 kilometre yaklaşan hızlarda koşabilirler.

Uçamıyorlarsa, neden kanatları var? Öncelikle, devekuşları, özellikle aniden yön değiştirirlerse, koşarken denge sağlamalarına yardımcı olmak için kanatlarını dışarıda açarlar. Kuyruk tüyleriyle ana kullanımları gösteriş ve kur yapma içindir. Hakimiyeti göstermek için bir devekuşu başını dik tutar, kanatlarını ve kuyruk tüylerini kaldırır; boyun eğmeyi göstermek için baş, kanatlar ve kuyruk aşağı sarkar.

Deve kuşu özellikleri

Çoğu kuş tüyünün aksine, devekuşu tüyleri gevşek, yumuşak ve pürüzsüzdür. Diğer kuşların tüylerini birbirine bağlamazlar, devekuşlarına “tüylü” bir görünüm verirler. Devekuşları, birçok kuşun avlanırken tüylerini su geçirmez hale getirmek zorunda olduğu özel salgı bezine sahip olmadığından, tüyler yağmurda da ıslanabilir. Yetişkin erkek deve kuşlarının çarpıcı siyah-beyaz tüyleri vardır; olgunlaşmamış kuşlar ve yetişkin dişiler grimsi kahverengi tüylere sahiptir.

Devekuşları, savunmaya yardımcı olan gruplar halinde yaşarlar. Uzun boyunları ve keskin görüşleri ile uzak mesafeleri görebilirler, bu nedenle bir grupta en az birinin yaklaşan tehlikeyi fark etmesi muhtemeldir. Devekuşları bazen 100 veya daha fazla büyük bir sürüde toplanır, ancak çoğu sürü daha küçüktür, genellikle yaklaşık 10 kuş veya sadece bir erkek ve dişi çift. Gruplar, bir bölgeyi kuran ve savunan baskın bir erkek, “ana tavuk” olarak adlandırılan baskın bir dişi ve diğer birkaç dişiden oluşan bir gagalama düzenine sahiptir. Yalnız erkekler de üreme mevsiminde gruba girebilir.

Popüler efsanenin aksine, devekuşları kafalarını kuma gömmezler! Devekuşu tehlikeyi hissettiğinde ve kaçamadığında yere düşer ve başı ve boynu önünde düz bir şekilde yere yaslanarak hareketsiz kalır. Baş ve boyun açık renkli olduğu için toprağın rengine uyum sağlar. Uzaktan bakıldığında, devekuşu kafasını kuma gömmüş gibi görünür, çünkü sadece vücudu görülebilir. Bazı devekuşu yumurtaları sırtlanlara, çakallara ve hatta üzerlerine taş düşürerek açık yumurtaları kıran Mısır akbabalarına kaptırır. Ancak yetişkin bir devekuşu tehdit edildiğinde, bir aslanı öldürecek kadar güçlü tekme atan pençeli ayakla saldırır.

Deve kuşu nerede yaşar ve Deve kuşu ne yer.

Afrika’ya özgü devekuşları, zürafalar, zebralar, antiloplar ve ceylanlar arasında otlatıldıkları savan ve çöl bölgelerinde bulunur. Devekuşları omnivorlardır ve habitatlarında bulunan her şeyi yerler. Çoğunlukla bitkileri, özellikle de kökleri, yaprakları ve tohumları yerler, ancak aynı zamanda erişilebilen böcekleri, yılanları, kertenkeleleri veya kemirgenleri de yerler. Bir devekuşu yemek yediğinde, boğazdan aşağı kayacak kadar büyük bir yumru oluşana kadar boğazın üst kısmında yiyecek toplanır.
 
Devekuşları, diğer hayvanların sindiremediği şeyleri yerler. Mümkün olduğu kadar çok besini absorbe etmek için 14 metre uzunluğunda sert bağırsakları vardır. Devekuşları, taşlıktaki yiyecekleri öğütmeye yardımcı olan kum, çakıl taşları ve küçük taşları da yutarlar. Devekuşlarının su bulduklarında içmelerine rağmen ihtiyaçları olanı suyu yedikleri bitkilerden aldıkları için su içmeleri gerekmez. Ayrıca su kaybını azaltmak için sıcak günlerde vücut sıcaklıklarını korumanın özel bir yolu vardır.
 
Hayvanat bahçelerindeki devekuşları, havuç ve brokoli gibi sebzelerin yanı sıra vitamin ve mineral içeren özel kuş yemleri beslenir.

Devekuşlarında çiftleşme.

Devekuşları kur sırasında, açık kahverengi dişiyi çekmek için dramatik siyah-beyaz rengini kullanır. Neredeyse eğiliyormuş gibi yavaşça yere yatar ve kuyruğunu aşağı yukarı hareket ettirirken önce bir kanadın, sonra diğerinin tüylerini sallamaya ve başlar. Sonra ayağa kalkar ve dişiye doğru hareket eder, kanatlarını dışarı çıkarır ve onu etkilemek için yere vurur. Onaylarsa dişi ile çiftleşir.

Baskın dişi devekuşu, bölgedeki erkekle çiftleşir. Kuluçka yumurtaları ve civcivlere bakma görevlerini paylaşırlar. Diğer dişiler o erkek veya diğer gezgin erkeklerle çiftleşebilir ve daha sonra yumurtalarını ana tavuğun yumurtalarıyla aynı yuvaya bırakabilir.

Devekuşu yumurtası

Devekuşu yumurtaları, ortalama15 santimetre uzunluğunda, 13 santimetre genişliğinde ve yaklaşık 1.500 gram ağırlığındaki büyüklükleriyle ünlüdür. Yine de bir devekuşu yumurtası, yetişkinin boyutuna göre küçüktür. Bir devekuşu tavuğu bir seferde 7-10 yumurta bırakır, Kuluçkada büyük vücudu kolayca onlarca yumurtayı kaplayabilir. Ortak yumurtlama, bir devekuşu sürüsü için avantajlara sahiptir: Genellikle donuk renkli ana tavuk gün boyunca kuluçka görevini üstlenir; siyah tüylü erkek görevi devralır ve geceleri kuluçkaya yatar.

devekuşu yumurtası

Yeni yumurtadan çıkmış civcivler, yaklaşık olarak barnyard tavukları büyüklüğündedir, ancak ayda 30 cm oranında büyürler ve 6 aylık olduklarında neredeyse ebeveynleri kadar büyürler. Civcivler yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra ebeveynleriyle birlikte gezmek için yuvayı terk ederler. Yetişkinler onları güneşten ve yağmurdan korumak için kanatlarının altına sığınmaktadır. Civcivler tehdit edildiğinde, erkek devekuşu endişeyle tepki verir, boynu uzar ve ağzı açar. Bu bir saldırının başlangıcı değil, bir yırtıcı hayvanın dikkatini başka yöne çevirmeyi amaçlayan birkaç “dikkat dağıtma gösterisinden” biridir, böylece civcivler çimenlere dağılabilir veya dişi ile birlikte saklanmak için koşabilir.
 
Yavru devekuşları dik, dikenli tüylerle kaplıdır ve yetişkin tüylerini dört aylık olana kadar göstermeye başlamaz. Erkek devekuşları üç ila dört yıl içinde cinsel olgunluğa ulaşana kadar siyah-beyaz tüylerine kavuşmazlar. Vahşi doğada ne kadar yaşadıkları bilinmemekle birlikte hayvanat bahçelerindeki deve kuşları 40 yıla kadar yaşıyor.

Devekuşu aile grupları bir araya geldiğinde, kısa kovalamacalarla birbirlerine meydan okuyabilirler ve ardından kazanan yetişkin çift, tüm civcivleri yanlarında götürür.

Devekuşu Yavrusu Yumurtadan Yaklaşık 40 Günde Çıkar.

HAYVANAT BAHÇESİNDE

San Diego Hayvanat Bahçesi’nin ilk günlerinde, kısır devekuşu yumurtaları genellikle Hayvanat Bahçesindeki yemek salonunda servis edilir ya da hayvanat bahçesi çalışanları tarafından evde kullanılmak üzere eve götürülürdü. 

Şu anda, San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkı’nın Afrika Ovalarında devekuşları var.

KORUMA

Devekuşları moda dünyasında popülerdir.

18. yüzyılda devekuşu tüyleri bayan modasında o kadar popülerdi ki, tüm Kuzey Afrika’dan kayboldu. 1838’de başlayan devekuşu yetiştiriciliği olmasaydı, dünyanın en büyük kuşu muhtemelen soyu tükenecekti. Günümüzde devekuşları tüy, deri, et, yumurta ve yağ için yetiştiriliyor ve avlanıyor – Somali’de AIDS ve şeker hastalığını tedavi ettiğine inanılıyor.

İnsanlar, öncelikle Devekuşu tüyü nedeniyle devekuşlarıyla ilgilenmiştir. Kayıtlar, eski Mısır, Asur ve Babil imparatorluklarının tümü aktif olarak devekuşu tüylerinin ticaretini yaptığını gösteriyor. Çağlar boyunca, devekuşu tüyleri kraliyet ailesi tarafından giyildi, ortaçağ şövalyelerinin miğferlerini süsledi ve özenli bayan saç stillerini süsledi. 18. yüzyılın sonlarında, şapka endüstrisi her tür tüyün modasını zirveye çıkardı ve yabani kuşların tüyleri için avlanmasını büyük bir küresel girişim haline getirdi.

İnsan popülasyonları büyüdükçe, vahşi yaşamın bir zamanlar özgürce dolaştığı alanlara doğru genişler. Yerleşim yerleri ve yolların inşası ve tarım, habitat kaybına katkıda bulunur.

Devekuşlarının yok olma nedenleri.

İNSANLAR, ÇİTALAR, ASLANLAR, LEOPARLAR, AV KÖPEKLERİ, BENEKLİ SIRTLAN

Deve kuşu çiftliği

Devekuşu yetiştiriciliği, günümüzde öncelikle tüy endüstrisine tedarik sağlamak için daha küçük ölçekte devam etmektedir. Devekuşu çiftliklerinde yumurta, esnek deri ve etinin kolesterolü düşüktür gurme et için yetiştirilir. Bir zamanlar, Afrika devekuşu eviydi. Günümüzde, tehdit altında olmasa da, devekuşu kalan vahşi popülasyonları korumak için sıkı koruma ve çiftçilik gerektiriyor. San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkı, Nijer’deki kırmızı boyunlu devekuşu ile çalışıyor ve kuşların o ülkede güvenli ve kendi kendine yeten popülasyonlar oluşturmaları için bir üreme programı geliştirmek ve yönetmek için teknik uzmanlık ve finansman sağlıyor.
Bu ilginç kuşun karmaşık sosyal hayatı hakkında daha öğrenecek çok şeyimiz var.

Devekuşu Ömrü

30-40 yaş

GENÇ Devekuşu

Bırakılan yumurta sayısı: Dişi başına 7 ila 10

Yumurtanın boyutu: 6 x 5 inç (15 x 13 santimetre) ortalama; yaklaşık 3 pound (1.500 gram) ağırlığında

Kuluçka süresi: 42 ila 46 gün

Yumurtadan çıkan genç sayısı: Ortak bir yuvadaki farklı dişilerden 60’a kadar

Olgunluk yaşı: 3 ila 4 yıl

Devekuşu Boyu

Yükseklik: dişi, 1,7 – 1,9 metre; erkek,21 – 2,7 metre arası

Ağırlık: Dişi, 90 ila 110 kilogram; erkek, 100-130 kilogram

EĞLENCELİ GERÇEKLER

Bir devekuşunun gözü neredeyse 5 santimetre genişliğindedir – herhangi bir kara hayvanının en büyük gözlü olanıdır.

1.500 gram ağırlığındaki devekuşu yumurtası, bugün gezegenimizde bulunan en büyük yumurtadır – hatta en büyük tek hücre -. Sadece dinozorlar daha büyük yumurtalar üretti.

Bir devekuşu yumurtası, yaklaşık 24 tavuk yumurtasının ağırlığına eşittir.

Devekuşu, iki parmağı olan tek kuştur: diğer tüm kuşların üç veya dört parmağı vardır.

Kaynak: animals.sandiegozoo.org/animals/ostrich